Întreabă un medic veterinar online

Blog | De ce devine câinele agresiv?

Zonele pentru câini din parcuri sunt minunate atât pentru canini, cât și pentru iubitorii de câini. Puii ajung să ardă energie și să se joace în timp ce oamenii se pot cunoaște multe persoane interesante. Este un scenariu infailibil, nu?


Ei bine aproape. Bebelușilor noștri pufoși le place să se joace, dar uneori joaca merge prea departe, transformându-se în agresiune. Comportamentul violent este normal și sănătoas pentru câini, indiferent dacă mârâie unul la altul, se aruncă, se luptă sau chiar mușcă - totul face parte din modul în care se joacă. Uneori, însă, liniile sunt neclare atunci când vine vorba de a distinge între ceea ce este prietenos și ceea ce luptă.


Cum poți face diferența dintre joc și agresivitate?

În primul rând, trebuie să cunoașteți semnele distincte ale agresiunii. Cum acționează puiul tău când este stresat? Observați vreunul dintre următoarele avertismente?

-       Mârâitul: Când câinele ridică buza și are dinții goi, chiar înainte de a mârâi sau a mușca, acest lucru se numește mârâit. Acesta este un semn clar al agresivității, nu al jocului.

 Câinii mârâie în timp ce se joacă, dar există două moduri de a distinge mârâituri diferite. Un mârâit agresiv va fi însoțit de mârâit și ciocănit, în timp ce un mârâit jucăuș este doar un sunet, însoțit de mișcări relaxate ale corpului (fără tensiune).


-       Înghețarea: un semn sigur de stres este atunci când corpul unui câine „îngheață” sau devine rigid cu picioarele rigide.


-       Privirea fixă: Dacă un câine se uită atent la un alt câine fără a rupe contactul vizual și îl urmărește, acesta este un indiciu al urmăririi.Cum puteți preveni agresiunea la locul de joacă pentru câini?

Dacă doriți să aduceți cățelul în parcul pentru câini, dar sunteți îngrijorat de comportamentul agresiv, puteți lua măsuri pentru a-l ajuta să simtă mai puțină anxietate. A face socializarea o prioritate de la o vârstă fragedă este vital pentru câini pentru a-i obișnui să fie în medii necunoscute, întâlnindu-se cu animale de companie și oameni necunoscuți.


Socializarea poate fi implementată în două moduri:

Luați-vă câinele în parc și țineți-l în lesă pentru primele câteva vizite, astfel încât să poată adulmeca și să întâlnească alți câini într-un ritm lent și controlat.

Înscrieți-vă câinele într-un program de antrenament care-l va ajuta să-și dezvolte încrederea și să învețe să asculte și să aibă încredere în comenzile voastre. Deasemenea parcurile pentru câini sunt pline de sunete, obiective și mirosuri noi. Este o supraîncărcare senzorială care poate fi copleșitoare!

Socializarea trebuie să rămană constantă și este cheia pentru a vă ajuta câinele să se relaxeze și să se comporte calm în situații stresante. Puteți să reduceți agresivitatea determinată de hormoni, alegând ca sterilizarea. Urmăriți cu atenție câinele corectând ferm comportamentul rău, dar și cu o întărire pozitivă.

Întreabă un Veterinar