Întreabă un medic veterinar online

Blog | Deparazitarea animalelor - Necesitate vs toxicitate

Întreabă un Veterinar

De ce este importantă deparazitarea internă și externă la animalele de companie?

Deparazitarea la general vorbind a îmbunătățit considerabil viața animalelor și implicit pe cea a oamenilor și prin urmare este necesar să înțelegem importanța acesteia.

Cauzele apariţiei paraziţilor la animale

Cei mai importanți factori favorizanți sunt cei legați de mediul înconjurător (vegetația abundentă, creșterea temperaturii, s.a.). Aceștia împreună cu imunitatea scăzută pot crește riscul infestării cu paraziți.

De cele mai multe ori, animalele sunt purtătoare ce elimină la un moment dat elemente infestante aflate în diferite stadii de dezvoltare. Aceste elemente sunt diseminate în mediu și preluate de către alte animale, restabilind astfel ciclul evolutiv al parazitului ce se transmite de la un animal la altul.

Un alt factor predispozant este hranirea animalelor cu carne crudă sau insuficient preparată termic. Aceasta poate fi uneori o cale sigură de expunere a animalelor la parazitoze interne.

Uneori femelele gestante pot fi purtătoare de paraziți, ce se pot transmite transplacentar puilor odata cu circulația fetală.

“…75% din bolile infecțioase umane emergente sunt de origine animală...boli cunoscute sub numele de zoonoze…”[1].

Cele mai întâlnite tipuri de paraziţi intestinali sunt ascarizii, teniile şi coccidiile, iar dintre paraziţii externi, cel mai frecvent întâlniţi sunt puricii, căpuşele şi dermatofiţii.

Principalele simptome prin care ne putem da seama că animalele noastre pot avea paraziți sunt :

·        Scăderea în greutate,

·        Foamea accelerată,

·        Tulburările digestive, scaunele moi care alternează cu cele normale sau cu sânge, 

·        Lipsa de energie,

·        s.a.

În lipsa unui tratament, paraziții pot provoca afecțiuni foarte grave putând fi chiar fatale.

Deparazitarea internă a puilor se va face înaintea fiecarui vaccin, însă dacă este necesar se poate face rapel mai devreme, iar pentru adulți o data la 3-4 luni. Produsele pe care noi le folosim sunt de ex. Drontal, Exitel, Milbemax, s.a.

 Menținerea animalelor de companie fără paraziți reprezintă o parte esențială dintr-un regim de viață sănătos. [1]https://www.ceva.ro/Produse/Animale-de-companie/Parazitologie

Deparazitarea externă - poate fie toxică?

Nu avem motive să ne îngrijorăm atâta timp cât în deparazitări se va ține cont de vârsta şi greutatea animalului, precum şi de starea de întreţinere şi de specificaţiile producătorului, astfel încat evităm posibilul risc crescut de toxicitate.

De exemplu, spray-ul antiparazitar (special pentru pui) se poate folosi la vârste foarte fragede, chiar după primele două săptămâni de viață atât în cazul câinelui cât şi al pisicii. După vârsta de 4 săptămâni, se poate folosi pudra antiparazitară, iar după 7-8 săptămâni se pot folosi pipetele sau unele comprimate cu acțiune externă. Dintre produsele cele mai folosite sunt de ex. Frontline, Advantix (doar pentru câine), Bravecto, Advocate, s.a.

Câinii se vor deparazita constant pentru a-i proteja de numeroșii paraziți externi și interni.