Întreabă un medic veterinar online

Blog | Diaree și tratamente la pisici

Ce faci atunci când găsești diaree în litiera ... sau mai rău, totuși, când pisica ta nu prea ajunge la litiera? Un apel imediat la medicul veterinar ar putea fi în ordine, dar uneori s-ar putea să doriți să încercați mai întâi un tratament la domiciliu. Iată ce poți face atunci când pisica ta dezvoltă diaree.


Când diareea la pisică are nevoie de atenție veterinară?

Evaluați severitatea diareei pisicii dvs. și starea generală a acesteia atunci când încercați să decideți dacă ar trebui să vadă un medic veterinar. Dacă pisica are diaree relativ ușoară, nu varsă, mănâncă și bea și nu pare să se simtă rău, este rezonabil să încercați un tratament la domiciliu. Dacă, pe de altă parte, oricare dintre următoarele descrie starea pisicii dvs., sunați imediat medicul veterinar:

-       Pisica ta este foarte tânără, foarte bătrână sau are o problemă de sănătate care ar putea să o facă vulnerabilă la efectele deshidratării.

-       Pisica dvs. vomită, este letargică, deprimată, are dureri sau are orice alte simptome îngrijorătoare.

-       Diareea este abundentă, apoasă, explozivă sau foarte frecventă.

-       Diareea conține sânge sau este închisă la culoare.


Opțiuni pentru tratarea diareei la pisică

După ce ați stabilit că pisica dvs. poate fi tratată la domiciliu, trebuie să alegeți ce tip de tratament doriți să încercați. Iată cinci opțiuni, cu indicii despre când să le utilizați.

1. Schimbați mâncarea pisicii

Nu este nevoie să păstrați mâncarea pisicii dacă aceasta are diaree. De fapt, acest lucru poate împiedica capacitatea tractului intestinal de a se vindeca. Există riscul ca pisica să dezvolte o boală hepatică cu rată mare de deces, numită lipidoză hepatică. Cu toate acestea, cel mai bine este să simplificați dieta pisicii dvs. Eliminați orice delicatese sau resturi de masă și concentrați-vă doar pe mâncarea de bază pentru pisici.

Dacă ați schimbat recent dieta pisicii dvs., reveniți la ce ați hrănit anterior și vedeți dacă diareea pisicii dvs. persistă. Este posibil ca unul sau mai multe ingrediente din noua hrană să nu fie de acord cu pisica. Chiar dacă hrăniți cu aceeași marcă și tip de mâncare ca înainte, dar tocmai ați deschis un nou lot, ar putea merita să cumpărați o pungă nouă dintr-un număr de lot diferit pentru a exclude posibilitatea contaminării.


În orice moment se pot dezvolta reacții adverse cronice la alimente  chiar dacă o pisică să fi mâncat aceeași mâncare de ani de zile sau recent i-a fost schimbată hrana. Multe pisici cu intoleranțe alimentare sau alergii vor experimenta ameliorarea simptomelor lor atunci când mănâncă o dietă hipoalergenică sau cu conținut scăzut de antigen. Cele mai bune alimente cu conținut scăzut de antigen sunt disponibile numai prin intermediul medicilor veterinari, dar opțiunile fără prescripție medicală funcționează pentru unele pisici. Căutați diete care sunt făcute din surse noi de proteine ​​(de exemplu, rață sau iepure).


2. Fibre

Unele tipuri de diaree la pisici se îmbunătățesc cu o dietă cu conținut scăzut de fibre (foarte digerabil). Dacă pisica dvs. nu are diaree atât de frecvent, dar atunci când se întâmplă are multe scaune, o dietă săracă în fibre ar putea să ajute. Căutați alimente care sunt descrise ca fiind foarte digerabile sau bune pentru pisicile cu „stomac sensibil”. Aceste produse ar trebui să aibă un nivel de fibre brut de aproximativ 3% enumerate în analizele lor.


3. Încurajați aportul de apă și electroliți

Pisicile cu diaree trebuie să consume suficientă apă pentru a preveni deshidratarea. Păstrați vasele de apă ale pisicii dvs. umplute cu apă proaspătă și curată . O altă modalitate ușoară de a crește aportul de apă al pisicii dvs. este să o treceți la o dietă pe bază de conserve. Temporar, puteți amesteca chiar și o lingură suplimentară sau două de apă caldă în conserve de pisică.


4. Probiotice

Pentru digestia normală sunt necesare populații bacteriene sănătoase din tractul intestinal al unei pisici. Uneori, atunci când acestea sunt perturbate, diareea unei pisici va continua chiar și după ce cauza inițială (stres, boală, antibioterapie etc.) a dispărut. Suplimentele probiotice pot ajuta la normalizarea populației bacteriene intestinale a unei pisici. Alegeți un probiotic etichetat pentru utilizare la pisici și făcut de o companie de renume.


5. Medicamente antidiareice

Majoritatea medicamentelor antidiareice nu trebuie utilizate la pisici fără supraveghere veterinară. Unele sunt de-a dreptul periculoase, dar medicamentele cu caolin-pectină pot fi utilizate în siguranță la pisici. Instrucțiunile de dozare de aproximativ 1 linguriță la 5 kilograme de greutate corporală la fiecare patru până la șase ore sunt tipice.


Monitorizarea stării pisicii tale

Dacă diareea pisicii dvs. nu reușește să se rezolve după câteva zile de tratament la domiciliu sau starea sa generală se înrăutățește, mergeți la medicul veterinar.

Întreabă un Veterinar