Întreabă un medic veterinar online

Blog | Hrană de casă vs. hrană industrială

Întreabă un Veterinar

     Ce tip de hrană este recomandată câinelui tău?


Proprietarii de animale, în special cei ce au câini îsi manifestă pe zi ce trece nevoia de a afla mai multe despre ce trebuie să mănânce câinele lor, pentru a avea o viață sănătoasă.

 Acest fapt mă încântă foarte mult, iar ca medic veterinar am observat faptul că, proprietarii au nevoie de stabilirea unor reguli de bază, pe care le-am numit „reguli de aur”, ce trebuie respectate atunci când vorbim despre alimentația unui animal.

Hrănirea animalelor, implicit a unui câine este foarte complexă deoarece presupune cunoașterea diferențiată a raselor, a categoriilor de vârstă, a stărilor fiziologice, a cerințelor în energie, s.a. Trebuie să ținem cont pe lângă asigurarea cantitativă și calitativă a hranei, de raportul optim între diferiți nutrienți: proteine/hidrocarbonate, calciu/fosfor, sodium/potasiu, etc.

Câinii și oamenii metabolizează alimentele în mod diferit, din acest motiv, unele alimente sunt sigure pentru om, dar pot fi toxice și potențial mortale pentru câine. Pe de altă parte, există numeroase alimente umane ce sunt perfect sigure și chiar sănătoase pentru animale, si de accea în acest articol veți găsi o listă cu unele alimente umane permise la câine.

Există numeroase potențiale diete pentru câini, însă este destul de greu de stabilit care este este cea mai potrivită pentru prietenul tău, câinele. Pentru a vă ajuta în luarea unei decizii în cunoștiință de cauză, țineți cont de acești factori atunci când decideți cu ce să vă hrăniți câinele.


“REGULI DE AUR”:

·       Alegeți carne de calitate umană, deoarece unele produse pentru animalele de companie vor conține conservanți ce pot deteriora sănătatea câinelui dvs.

·       Practicați igiena alimentară impecabilă, deoarece riscul ca dvs. și câinele dvs. să obțineți o infecție bacteriană transmisă de alimente, cum ar fi Campylobacter sau Salmonella este mare.

·       Dacă este nevoie consulatați un specialist pe nutriția veterinară, pentru a vă propune o dietă.

·       Multe diete crude nu sunt echilibrate corespunzător pentru stadiul de viață sau afecțiunile medicale. O cantitate mică de carne gătită, cum ar fi puiul fiert, este o opțiune pentru câini, dar evitați oasele fierte sau substanțele adiacente ce pot fi toxice, cum ar fi sosurile de ceapă.

·       Nu va fie teama sa adaugati dovleac fiert sau morcov ras crud, mulți câini nu au suficientă fibră în dieta lor, iar adăugarea de dovleac fiert sau morcov ras poate îmbunătăți sănătatea intestinului lor.

·       Aveți grijă să vă asigurați că, animalul dvs. nu consumă un os întreg, deoarece acest lucru poate duce la constipație. În general, una până la două oase pe săptămână este suficient pentru a ajuta la îndepărtarea tartrului. Amintiți-vă, osul trebuie să fie suficient de mare încât câinele să nu-l poată încadra în gură în întregime și ar trebui să fie crud - osul fiert se poate despica, ceea ce poate provoca leziuni interne sau obstrucționarea intestinul, ambele putând fi fatale.

·       Cantitatea de mâncare de care are nevoie câinele dvs. va depinde în mare măsură de mărimea, rasa și vârsta câinelui dvs, s.a . Dacă nu sunteți sigur, cereți medicului veterinar să vă evalueze dieta și nutriția câinelui dvs., precum și starea corpului și a stării generale de sănătate.

·       Asigurați-vă întotdeauna, că animalul dvs. este bine hidratat. Acest lucru înseamnă să vă asigurați că vasul lor de apă este umplut în permanență și este schimbat zilnic.

·       Atunci când evaluați dimensiunea și greutatea câinelui dvs., este mult mai important să priviți forma corpului lor decât greutatea.

·       Obezitatea la câine este legată de longevitatea scăzută și de boli precum artroza și pot fi prevenite.

·       Mesele pe zi trebuiesc date în funcție de vârsta animalului:

v 1-3 luni: 5-6 mese/zi;

v 3-6 luni: 4 mese/zi;

v 6-12 luni: 3 mese/zi;

v 1-2 ani: 2 mese/zi;

v >2 ani: 1 masă/zi(seara).

·       Alegem întotdeauna brand-uri premium. De ce alegem așa? De obicei aceste mărci au investit foarte mult în dezvoltarea formulelor alimentare, și prin urmare ele vin în ajutorul echilibrării dietelor pe termen lung. Cele mai cunoscute brand-uri folosite cu succes în cabinete sunt: Hill’s, Royal Canin, Advance, Purina, etc.

·       Animalul poate să mănânce în cantități mici de la masa ta, doar dacă aveți următoarele:


 1. Hrană și legume: orez, dovlecel, ardei, castravete, sfeclă roșie, arpacas, morcov, telină.
 2.  Fructe: măr, caisă, pepene roșu, banană.
 3.  Carne: pui, vită, pește, curcan- toate fierte sau la grătar.
 4.  Lactate: brânză de vaci, iaurt simplu, urdă, caș și lapte (cu atenție sporită deoarece pot da episoade diareice).
 5.  Ou: 1 galbenuș/ săptămână, însă trebuie să ținem cont de talia animalului.
 6.  Mamaligă, pâine uscată.

·       Trebuie întotdeauna să ne gândim la alimentele interzise, cum ar fi:


 1. CIOCOLATA și toate produsele pe bază de caco;
 2. Carnea de porc, oaie;
 3. Condimentele;
 4. Mezeluri;
 5. Sosuri;
 6. Băuturi alcoolice și carbogazoase;
 7. Dulciuri;
 8. Fructe: struguri, fructe uscate sau confiate;
 9. Legume: cartofi, mazare, vinete, roșii, ceapă, ciuperci, varză;
 10. Albuș de ou;
 11. Oase;
 12. Lactate: unt, smântână, cașcaval, feta, telemea, brânză cu mucegai, etc.
 13. Pâine proaspătă;
 14. Tocături.


Cea mai des întâlnită ÎNTREBARE din cabinetele veterinare , este:

De ce animalul meu nu vrea să mănânce un anumit tip de hrană, chiar dacă acesta este super premium?

Aveți o altă întrebare? Click pentru o consultație gratuită…


Răspunsul este legat de apetitul animalului, ce este declanșat de raspunsul habitual la prezența hranei.

De exemplu, un câine poate să nu prezinte “interes=apetit” pentru un anumit tip de hrană pe care nu o place, însă cu toate acestea este înfometat, dar dacă această hrană intră în categoria celor dorite, câinele va prezenta apetit, astfel putându-se declanșa procesul de salivare, chiar dacă nu îi este foame.


Ce putem face dacă a aparut această situație?

În cazul în care câinele dvs. nu are probleme de sănătate cunoscute, nu și-a schimbat brusc starea de spirit și a apetitului, atunci este pur și simplu mofturos și știe că poate să obțină tot ce vrea de la dvs., prin urmare trebuie să-l dezobișnuiți de acest obicei.

Cum? …Prin lăsarea la discreție a boabelor recomandate de medicul veterinar, o zi, cel mult două zile. Observați-l pe tot acest timp ce manifestări are și dacă senzația de foame va declanșa apetitul.

Stimulați-l prin încurajări repetate. Unii dintre căței vor să mănâce din mâna stăpânului său și prin urmare verificați dacă începe să mănâce în modul acesta.

Ce este foarte important este să nu cedați, dându-i recompense în aceste zile, deoarece el se va învăța să ceară apoi numai recompense în loc de hrană.